Sida 1 av 1

Snöra/knäppa en gambeson

InläggPostat: 6 oktober 2013, 17:58
av Katt
Jag håller på att tillverka en gambeson men har missat i projekteringen den delikata frågan om hur man ska stänga gambesonen.

Jag har sytt metallöglor på insidan av sista kanalen, men snörena töjer sig så pass mycket att snörningen blir synlig och det glipar. De ser inte snyggt ut och framför allt kommer gambesonen inte ge något skydd vid en stöt framifrån.

Den är av den tjocka modellen (stoppade kanaler), så att sy hål för snörning genom den sista kanalen vill sig inte göras utan stora ingrepp genom att sprätta och göra om. Så:

Vad har jag för alternativa lösningar på att snöra/knäppa/spänna ihop gambesonen? All hjälp mottages tacksammast.

Re: Snöra/knäppa en gambeson

InläggPostat: 16 oktober 2013, 18:58
av Lillith
Vilken period är det du siktar på? Vilka förebilder har du använt och hur är dom knäppta?

Re: Snöra/knäppa en gambeson

InläggPostat: 16 oktober 2013, 19:20
av Olov
kan du lägga upp en bild på den?

Re: Snöra/knäppa en gambeson

InläggPostat: 17 oktober 2013, 11:13
av Martina
Jag funderar på om remmar och spännen inte vore en bra lösning för att få till en stadig och säker knäppning. Tidsenlighet på detta har jag tyvärr noll koll på.
Annars borde det hjälpa att du sätter ringarna på utsidan istället för på insidan, men det viktigaste är ju att du har ett tillräckligt skydd.

Lycka till!

Re: Snöra/knäppa en gambeson

InläggPostat: 17 oktober 2013, 15:55
av Lillith
Vad som är viktigast beror ju helt och hållet på vad TS ska ha sin gambe till.
Är det för stridsträdning där skyddet är viktigare än hurpass hisotriskt det är? Är det till att visa upp sig i så det bara är för syns skull och bara behöver se repressenativt och trovärdigt ut? Är det ett privat projekt som bara ska leva upp till bärarens egna föreställningar? Är det experimentell arkeologi där man gör det med så tidstrogna material och tekniker som möjligt för att testa funktionen av dom?

Innan vi fått veta lite mer kan vi bara gissa, egentligen.

Tidiga gambesoner verkar inte haft någon knäppning alls utan mest vart en vanlig vadderad kjortel, men TS säger "tjocka modellen" så ska man gissa en lite senare, formsydd modell, då kanske? I så fall är knappar antagligen ett bra alternativ. Nålremmar lär ju också funka, men kräver snörhål.
Om problemet är att snöret töjer sig med den nuvarande varianten kanke det är en annan typ av snöre som ska till?

Re: Snöra/knäppa en gambeson

InläggPostat: 17 oktober 2013, 21:49
av Olov
Katt: Förstår jag rätt om du har sytt ihop två eller fler lager tyg i kanaler och sedan stoppat kanalerna med tygspill/tagel/vadd/e.d? Jag känner inte till något historiska belägg för att gjorde så, men om du har funnit något så vore det kul om du kunde dela med dig. Annars verkar det som att det vanliga var att lägga lager på lager och kvilta ihop ytter-, innertyg och vaddering i ett.

Vad det gäller stängning så har jag gjort en snodd av hårt spunnen lintråd av tjocklek 16/3 och vax som jag svängde ihop med en tvåtandad påtgaffel. Jag har inte haft några problem med töjning av den. Om det glipar i öppningen kan en lösning vara att sy in en vadderad "flärp" på insidan som är bred nog att täcka glipan.
Det verkar finnas belägg för spännen på tygrustningar under 1400-talet. Det finns en bild på Historiska som jag tolkar som det och dessutom sitter dom på ryggen.

Bild

Re: Snöra/knäppa en gambeson

InläggPostat: 18 oktober 2013, 08:45
av Katt
Tack för alla svaren! :-)

Det är så klart jag vill ha gambesonen så historiskt korrekt som möjligt. Men ju mer man lär sig, ju mer inser man vad lite man kan. Vad jag än väljer kommer det säkert bli toligt på någon punkt, men ambitionen är ju att dra lärdom av historian. Det är dumt att uppfinna hjulet igen.

Tanken är att gambesonen ska klara minst re-enactmentstrid. Dock inte nödvändigtvis fullkontakt.

Jag blev lite otålig att vänta på svar så jag bestämde mig att trots allt gå vidare med knapphål - även om det skapade en del extrajobb. Snörhål har jag gjort på en annan gambeson jag gjort, men den här modellen ville jag ha lite mer "högre ståndsmässig".

Den modell som jag använt som förlaga är den här:
http://2.bp.blogspot.com/_oCb6tzpMztk/TDqArdTcheI/AAAAAAAAAGA/-s_gyi8c-d4/s320/jupon%5B6%5D.jpg

För den riktigt inbitne historieåterskaparen är det kopior som gäller. Det respekterar jag, jag har själv varit där.
Men den här gången har jag frångått modellen avseende färg, material och tjocklek. Snittet och teknik är dock den samma. Men även på medeltiden måste man ha tillåtit sig att variera tänker jag.

Men det var ju inte det frågan gällde utan den specifika frågan om hur man stänger gambesonen... Tack för er hjälp! :-)