Sida 1 av 1

Gjutformar i täljsten?

InläggPostat: 4 september 2010, 14:39
av sparvunge
Nu hittar jag inget bra ställe här på forumet för hårdslöjd eller gjut-pyssel eller vad det kallas, så ni får ursäkta.

Jag har fått tag på ett rejält täljstensblock och är sugen på att göra gjutformar till knappar och ströningar. Någon som har erfarenhet av det? Jag funderar lite kring vad man lämpligast använder för att såga i sten med, hur man passar in en forms fram-och baksida mot varandra enligt historiska principer osv.

Jag har sett fynd på medeltida gjutformar av täljsten men de verkar inte ha något som "hakar i" framstycke med backstycket på formen. Har jag missat något? Hur mycket måste man förvärma formarna för att kunna gjuta med tenn, eller behövs det inte alls?


/ Ida

Tacksam för lite tips innan jag börjar experimentera!<hr noshade size="1">


Jag är inte alls någon "ny medlem". Jag bara inte skriver så mycket, men läser desto mer. I see you.

InläggPostat: 4 september 2010, 15:09
av Frej
Angående förvärmandet så är det helt klart en viktig del för att lyckas med gjutningen. Gjuter du i kall form blir det bara skräp eftersom tennet stelnar långt innan det fyllt ut formen.
Senast jag gjöt lät jag formen ligga i ugnen till vedspisen under tiden som tennet fick smälta och temperaturen låg väl mellan 150-200 grader nåt sånt har jag för mig. Det funkade perfekt så ju varmare desto bättre tror jag, proportionerligt mot metallen då förstås!

http://frejknivmakeri.blogspot.com/

InläggPostat: 21 oktober 2010, 18:04
av Lillith
Jag har inte mycekt erfarenhet av att använda täljsten till gjutformar, men jag har snidat en hel del i det. Du kan använda nästan vilka verktyg som hellst som är anpassade för trä för att forma täljsten. Den slöar dock sågblad rätt snabbt. För fina ytor funkar det bra att vårslipa med fina sandpapper.

InläggPostat: 23 oktober 2010, 21:24
av Anders Lindkvist
Jag vill rekommendera kalkstensformar också. Lite hårdare att jobba i men blir hållbarare och det går att göra mer detaljer i.

---------------------------------------------------------------------
www.kurage.wordpress.com
Kuragebloggen-Historia. hantverk. reenactment.