Sida 1 av 1

Hedebykängor

InläggPostat: 5 februari 2004, 21:16
av Alrik
jag undrar om det är någon som har mönster till ett par hedebykängor eller vet var man kan få tag i nått (gärna på internet)... jag har kållat runt på forumet och letat bland länkarna men ej hittat något...
hedebykängorna består bara av två delar (sula och en, ur mönstersynvinkel, otymplig överdel)...
och, vad ska man lämpligtvis använda för tråd??? jag har använt brun, tunn, vaxklibbig, stark tråd som jag inte vad den heter...

InläggPostat: 5 februari 2004, 21:53
av Shadilly
Den finns i Skoboken, och på förlagets sida står det vilka som säljer den för tillfället. http://www.trekannor.com/prod/skoboken/index.htm

Använd antingen falsk sentråd som du kan köpa på hemslöjden eller slöjddetaljer, och om du vill vara historiskt korrekt tar du vaxad lintråd.

InläggPostat: 5 februari 2004, 22:21
av Arild Krake
Alrick om jag har förstått rätt så är du ute efter en av de höga kängorna från hedeby de med knappar och flärpar på skaftet. Det finns en [url="http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/shoe/SHOES/SHOE4.HTM"]lågsko[/url] variant av denna modell i en av länkarna under bra länkar tråden nämligen på sidan "Footwear of the middel ages". Det finns en bok som heter "die lederfunde von haithabu" som har mycket trevligt i läderväg från hedeby, boken finns på vitterhetsakademien.

Ludvig

InläggPostat: 5 februari 2004, 23:02
av Ny Björn
Kängan från Hedeby finns som Ludde skrev mycket riktigt publicerad i "<b>Die Lederfunde von Haithabu</b>" (Neumünster 1984). Den har flera "släktingar", både med och utan "snabel". Dessa hittar du - med rätt bra ritningar i "<i>Berichten van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek : proceedings of the State Service for Archaeological Investigations in the Netherlands</i>" nr 42 (1997) i en artikel som heter "Eight Exceptional Medieval Shoes from the Netherlands" (sid. 425-456). Tidskriften finns på flera svenska bibliotek.

Mönster på nätet verkar det vara värre med dock - återkommer om jag springer på några.
Lin- och sentråd är det du skall använda om du vill vara tidsenlig <i>men</i> de tenderar att ge upp snabbare än vad man orkar laga/sy nytt om skorna lämnas i fuktig omgivning - då är syntettråd att föredra.

/N B

Re: Hedebykängor

InläggPostat: 30 december 2014, 07:44
av man4pak
Bältesväskor har jag tillverkat av tunt men aningen styvt getskinn, och använt mig av ett mjukare och mer poröst getskinn till pungar.


_______
Sami