Sida 1 av 1

medeltida kläder köpes

InläggPostat: 12 juni 2006, 21:13
av Karrobarro
Skall eventuellt vara lärling på Eketorps borg i sommar och behöver tidsenliga kläder i 1100-1200 tals-stil för kvinnor.

Det finns en bild på Eketorps hemsida www.eketorp.se/elevbilder.htm
Bild 4 uppifrån.

Vet inte vad dräkten heter, men det är en klänning/särk i vitt eller grått med ett långt förkläde över. Någon som säljer liknande kläder eller vet var man får tag i bra mönster?

InläggPostat: 13 juni 2006, 09:17
av Lena
Om du söker efter "mönster" i textilforumet så får du upp en massa träffar. Just den stilen du är ute efter var vanlig upp till tidigt 1300-tal och är busenkel att sy. Bara två rektanglar till kroppen, två mindre rektanglar till ärmarna och 2-4 kilar för att få vidd.

Mönsterexempel:
http://www.reconstructinghistory.com/be ... tGarb.html
(gå till Step three)

/Lena

InläggPostat: 13 juni 2006, 11:43
av Eva Andersson
Surkoten utan kilar och med slitsar hela vägen upp till midjan i sidorna var nog inte vanlig någonstans någon gång.
Själva kjorteln är å andra sidan som sades rätt enkel att göra.

/Eva

InläggPostat: 13 juni 2006, 19:11
av Karin
Sy två klänningar enligt länken Lena skickade, den undre i vitt linne och den övre i ylle av valfri färg. Skippa "förklädet". Glöm inte huvudbonaden. Den består t.ex. av en fyrkantig bit vitt linne och du kan be någon på lägret visa dig olika sätt att bära den.

Det är svårt att köpa medeltidskläder eftersom de flesta som säljs inte är tidsenliga, och även om de är det är de inte gjorda efter dina mått utan kommer sitta fult.

Karin

InläggPostat: 13 juni 2006, 23:25
av Nenne
Hej Karrobarro!
Jag skulle sy två linnesärkar om jag var du. Det finns tvättmöjligheter på lägret och det kan kännas gudomligt att få på sig rena kläder :-). Hör av dig om du behöver hjälp.
Välkommen!
//Nenne

InläggPostat: 16 juni 2006, 14:13
av Emoni
Efter att ha kikat lite på bilderna kan man få för sig att kläder där kilarna var i annan färg än resten av plagget förekom. Detta är en seglivad myt. Snälla för den inte vidare.

//Emoni