Sida 1 av 1

Tunna vävgarner?

InläggPostat: 7 februari 2008, 21:13
av Mary-Lou
Är det någon som har någon aning om var jag kan hittar riktigt tunna vävgarner, gärna z-spunna. Helst inte kamgarn, jag skulle vilja väva lite mjukare beklädnadstyg. Både en- och tvåtrådiga.

InläggPostat: 7 februari 2008, 22:55
av Anette
Bergå säljer klänningsgarn speciellt tillverkat just för det ändamålet.
http://www.bergagarn.se

InläggPostat: 7 februari 2008, 23:04
av Åsa vävare
Jag hittar inte någon uppgift om vilket garnnummer det är på klänningsgarnet. När det under INFO står att man kan få det i vilken färg man önskar - betyder det att de fortfarande färgar in garn? Har du några priser på deras garner?

InläggPostat: 8 februari 2008, 19:03
av Vix Hq
[url="http://www.wwab.se/"]Warp & Weft[/url] har en del hyfsat tunna garner som visserligen står under "kamgarn"... Jag har vävt med Veera 18/2 som kanske är tjockare än det du vill ha, men det var fluffigt så det räckte, tyckte jag...inte alls så hårt som jag tänker på när jag hör ordet "kamgarn"... Kampavillalanka 36/2 är tunnare, men jag har inte använt det själv så jag vet inte om det också är ett "fluffigt kamgarn"...

[url="http://www.borgsvavgarner.se/product.asp?cat=16&art=57"]Bergås Moragarn 20/2[/url] är inte heller speciellt tunnt, men det är lite tunnare än Veera och dessutom mjukare.

Annars är norska Hoelfeldt Lunds spelsaulammullsgarn alldeles ljuvligt - entrådigt (7/1) och finns både i s och z. [url="http://www.saterglantan.se"]Sätergläntan[/url] säljer det. Kanske lite tjockt, men passar åtminstone till tyg à la Bockstensmannen.

/Vix.

InläggPostat: 8 februari 2008, 21:43
av Anette
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Åsa vävare</i>

Jag hittar inte någon uppgift om vilket garnnummer det är på klänningsgarnet. När det under INFO står att man kan få det i vilken färg man önskar - betyder det att de fortfarande färgar in garn? Har du några priser på deras garner?
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig på någon av punkterna eftersom jag gjorde en snabb googlesökning på just "klänningsgarn". Men de har telefon! :) Mora redgarn (som Vix Hq nämner) är inte farligt strävt det heller, det används bl a till dockhår.

InläggPostat: 9 februari 2008, 09:22
av Mary-Lou
Tack för hjälpen!
Det blir Moragarn i denna väv som jag sätter upp just nu. Men jag väntar på prover från Sätergläntan på Spelsaulammullsgarn 7/1, som jag tror är precis vad jag letar efter. Mjukt och följsamt och i rätt spinnrikting!!

Jag väntar på svar ifrån Bergå, angående Klänningsgarnet, jag återkommer med mer INfo sen.

InläggPostat: 9 februari 2008, 12:27
av Åsa vävare
Kampes Spinneriprodukter har ett entrådigt ullgarn 6/1, alltså lite tjockare än det norska. Det norska entrådiga har jag inte testat, men Kampes och det fungerar utmärkt i både varp och inslag för mig. Det är Z-spunnet. Om man kan vänta tills de spinner så kan man få de naturfärgade på kon.

Vuorelmas Kampavillalanka 36/2 är ett jättehärligt garn som ger mycket tunna, mjuka tyger. Jag har en provbit härhemma - helt underbart tyg. [url="http://histvarld.historiska.se/histvarld/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4873"]Här[/url] finns lite uppgifter om tyget. Det garnet går bra att ta direkt från Vourelma, då kan man dessutom få det på kon istället för på härva. Det finns i en massa härliga färger, 77 stycken enligt min garnkarta. [url="http://kauppa.vuorelma.net/PublishedService?frontpage=true&theme=2"]Voruelma på nätet.[/url] När jag beställde skrev jag dit på engelska (sidan finns på finska och engelska) och fick svar på svenska.

Vad gäller klänningsgarnet ska jag kontakta Bergå - visst knappast att de fanns kvar! De var ju det stora spinneriet tidigare innan det såldes till Klippan. Som nu i sin tur sålt sin verksamhet till Borgs. Bergå hade en fantastisk färgmästare, man sände bara ett litet prov och fick garnet infärgat efter det. Jag hittade en uppgift att klänningsgarnet hade 11 000m/kg alltså 11/1. Det måste jag prova!

Re: Tunna vävgarner?

InläggPostat: 15 juli 2014, 10:58
av Mary-Lou
Fick du någonsin från Bergå Åsa?

Re: Tunna vävgarner?

InläggPostat: 29 augusti 2014, 14:21
av Åsa vävare
Jag har inte varit inne här på jättelänge. Jo jag fick garn och provvävde. http://textilverkstad.se/vavning/textiles_2.html

Re: Tunna vävgarner?

InläggPostat: 29 augusti 2014, 22:54
av Olov
Underbara tyger, Åsa! (: