Bröllopskläder

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Bröllopskläder

Inläggav Ayeree » 17 mars 2008, 18:59

Har frågat sambon om han kan tänka sig att gifta sig i medeltidskläder och han håller på att fundera på saken (mitt intresse). Nu har jag börjat fundera på vad som kan vara lämplig klädsel, främst för honom. Det här är vad jag har tänkt mig:

Till mig: En underklänning i naturfärgat linne, så figurnära som en klänning utan snörning kan göras. Över det en överklänning i (antagligen) grönt ylle som snörs i sidorna. Halsen på överklänning är skuren rakt (som i en fyrkant) och sidorna sitter alltså bara ihop med snörning.
Jag kommer ha håret utslaget, eventuellt med någon typ av flätning för att hålla undan det från ansiktet och gärna någon typ av blomsterkrans i håret.
Till honom: Ca knälång skjorta sydd på ungefär samma sätt som min underklänning men med mått som passar honom. En motsvarighet till min överklänning men utan snörning, denna i blått och ev i något finare material som sammet. Till detta behöver han någon typ av byxor/hosor. Ett alternativ är att jag nålbinder något men i så fall finns risken att han smälter.
Bägge kommer få broderier på åtminstone ytterplagget, i mån av tid även på underplagget (jag är inte särskillt duktig på att brodera så det kan bli spännande om inte annat).

Anledningen till att jag frågar redan är att det inte är någon idé att diskutera saken om jag inte kan fixa lämpliga kläder + det känns rättvist att han får ta ställning även till klädseln.

Om någon har bättre förslag på klädsel så är jag öppen för förslag.
Ayeree
 
Inlägg: 63
Blev medlem: 14 augusti 2007, 12:23
Ort: Sweden

Inläggav Taleke » 17 mars 2008, 21:34

Vad vill han själv ha på sig? Du kan ju visa honom några bilder från olika perioder och se om han gillar något, tycker jag verkar enklast.

För övrigt så röstar jag för en figursydd framknäppt jacka (doublet?) till honom, bara för att jag tycker de är snygga :) Lycka till!
Taleke
 
Inlägg: 22
Blev medlem: 15 juni 2006, 14:25
Ort: Sweden

Inläggav Ayeree » 18 mars 2008, 13:08

Han är rätt kraftigt byggd (aningen överviktig och bygger muskler av att titta på en vikt) så jag är lite tveksam till en figursydd jacka. Tror han skulle passa fruktansvärt bra i någon form av knälång skjorta, eventuellt med en tabard (nu kom jag på ordet!) över. *dräggel*

Har du några bra förslag på sidor med bilder? Om det blir något är tidsperioden (max) 1200 - 1600 men helst 14-1500talen. Rik borgarklass eller lågadel.
Ayeree
 
Inlägg: 63
Blev medlem: 14 augusti 2007, 12:23
Ort: Sweden

Inläggav Martina » 18 mars 2008, 13:51

Ayeree; jag tycker du fullkomligt skall strunta i tidsperioder, tidsenlighet o.dyl. utan istället skaffa precis de kläder du och din blivande man vill ha och känner er fina i! :) Det här handlar trots allt om ert livs om inte viktigaste så iallafall roligaste dag!! Jag har t.ex. svårt att tänka mig att man kan känna sig särskilt högtidlig i nålbundna långkallingar, men å andra sidan kanske din pojkvän förstår arbetet bakom och bär dem med stolthet och kärlek?! Vem vet!
Döm inte bort figursydda kläder på storvuxna; förresten! I mina kretsar (sent trettonhundratal) finns ett gäng stora killar som blir oerhört mycket stiligare var gång de byter t-shirten mot cotehardie! Men sen gäller det ju vad man känner sig bekväm i, först och främst!!
Rogier Van Weyden har målat många vackra och inspirerande bilder du kan titta på, jag trivs bäst med att titta i konstböcker men man kan ju också bläddra igenom t.ex. Web Gallery of Art eller bara googla på "medieval gown" o.dyl.

Lycka till!

/Martina
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57

Inläggav Ayeree » 18 mars 2008, 15:45

Anledningen till perioden är att vi (jag) är lite sugna på att gifta oss på en marknad. Arrangörerna står då för alla arrangemang innan festen men då blir det ju ett krav att tiden ska passa med när marknaden är förlagd. Jag har varit med på de här ceremonierna förrut (de är öppna för allmänheten) och de är verkligen underbara! Har varit småsugen sen första gången jag såg en av dem och då var jag i tidiga tonåren. :-)

Vi är väl ganska överens om att nålbundet inte är lämpligt eftersom det är mitt i sommaren. Vi har vissa kontakter med en HEMA-klubb och kan eventuellt få låna svärd därifrån om det är någon som har bra förslag (gärna med bilder) på dräkt som passar med det.

/Ayeree
Ayeree
 
Inlägg: 63
Blev medlem: 14 augusti 2007, 12:23
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron