Sida 1 av 2

Manlig huvudbonad, 1300-tal

InläggPostat: 6 augusti 2009, 17:03
av Schannalle
Jag håller för fullt på att sy en medeltidsdräkt åt min sambo, för att "lura" honom att bli lite medeltidsintresserad[:D]

Dräkten består än så länge av gråa yllehosor, nålbundna sockor, underplagg i linne, samt en cotehardie med många knappar. Den tidsperiod jag är intresserad av är senare hälften av 1300-talet.

Som rubriken antyder så ska jag nu försöka knåpa ihop nån typ av huvudbonad, men herrkläder är inte mitt främsta område, så jag skulle gärna vilja ha lite tips om vad som skulle vara lämpligt att sätta på huvudet.

/Hannah

InläggPostat: 6 augusti 2009, 17:18
av Skalde-Tord
En coif, lätt det grymmaste machoplagget någonsin!
I någon fin färg eller i vanligt linne ofärgat."Historien är min spegel"
Jimi Marklund

InläggPostat: 6 augusti 2009, 17:26
av Schannalle
Mmm, jag funderade på det. Men jag undrar hur jag ska lyckas övertala min inte så medeltidsintresserade sambo att en babyliknande mössa faktiskt är väldigt manligt och macho... men kanske man kan lyckas, iaf en väldigt bra idée..

InläggPostat: 6 augusti 2009, 17:36
av Skalde-Tord
Jag gillar coifen, enkel och faktiskt väldigt fin.
Sen så får man ofta lustiga frågor när man råkar befinna sig bland vanliga ickemedeltidsmänniskor.

Det finns ju dock massor med fint man kan slänga på huvudet annars.
"Historien är min spegel"
Jimi Marklund

InläggPostat: 6 augusti 2009, 17:59
av Djingis Khan
Har knappt sett en enda coif avbildas från 1300-talets andra hälft, och när den väl syns är det uteslutande på äldre, lärda män som avbildas. Jag vill inte verka grinig mot alla tappra coifbärare här, men det känns helt fel för större delen av 1300-talet och definitivt för seklets slut. Sorry, men jag tycker bärandet av coif faktiskt kan förstöra ett i övrigt skitsnyggt sent 1300-talsintryck.

Jag skulle istället vilja slå ett slag för påsmössan, som är det ultimata machoplagget och som faktiskt förekommer i dåtida konst

InläggPostat: 6 augusti 2009, 18:13
av Mary-Lou
Jag håller med! En påsmössa- bag hat- är det ballaste att ha på skallen. Rätt "normal" också om man betänker vad vi använder oss av idag.

InläggPostat: 6 augusti 2009, 20:15
av Micke D
Coifen kommer väl inte riktigt tillbaka igen förrän med landsknektarna, men då i lite annan form.

InläggPostat: 6 augusti 2009, 20:36
av Schannalle
Ja men påsmössa kan funka, enkelt att sy och som sagt ganska "normal". Ska leta igenom tygföråden på engång! Tack för tipsen!

(När jag var klar med brokorna och sambon provade dem, så var första kommentaren: "Du, jag tror nog att du har gjort nåt fel. De här kolsongerna sitter väldigt konstigt" Jag tror iaf att han skämtade:P)

/Hannah

InläggPostat: 7 augusti 2009, 10:07
av Ayeree
Lite off topic kanske men hur fick du din sambo att gå med på broker? Jag har fått ett (aningen motspänstigt) löfte om att vi ska åka till Visby nästa sommar och att han ska vara medeltidsklädd. Skjorta gick bra men mina förhoppningar om hosor+broker är inte så stora. Möjligtvis om jag tydligt förklarar att jag aldrig sytt ett par byxor och inte har någon aning om hur man gör så att han antagligen inte kommer kunna sitta i dem [:)]

InläggPostat: 7 augusti 2009, 12:17
av Schannalle
Haha! Jag var så fräck så jag sydde de helt enkelt, o när de väl var färdiga så kunde han ju inte gärna vägra. Dessutom så förklarde jag att byxor inte direkt användes under 1300-talet, då var det inga problem.

Lite ful får man vara ibland:P

InläggPostat: 2 juni 2010, 12:34
av Matildatiger
Jag återupplivar en gammal tråd med att fråga: Vilken huvudbonad passar bäst till en dräkt baserad på fyndet av Bockstensmannen? Vi ska till Visby i sommar och jag tror inte min sambo vill gå omkring i struthätta av ull om det blir varmt. Men en huvudbonad lär han behöva, om inte annat som solskydd och frisyrdöljare.

/Mathilda

InläggPostat: 2 juni 2010, 13:30
av Johan Käll
är det solskydd du vill ha är väl en halmhatt bra. Annars gäller samma som innan, påshatt.

Johan käll
Albrechts Bössor
www.albrechts.se

InläggPostat: 2 juni 2010, 14:04
av Martin Wallgren
En påshatt påsatt ....

Martin, som inte kunde låta bli...

InläggPostat: 2 juni 2010, 19:09
av Matildatiger
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Martin Wallgren</i>

En påshatt påsatt ....

Martin, som inte kunde låta bli...


<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">[:D] Hahaha

InläggPostat: 3 juni 2010, 08:12
av Matildatiger
Tack för det snabba svaret, men naturligtvis kommer det följdfrågor :)
Hur syr man en påshatt och ska den vara av linne eller ylle? Jag försökte söka på forumet, men hittade ingenting.