Dunefunnet

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Dunefunnet

Inläggav Halvor » 1 mars 2010, 14:38

I det smått spektakulære Dunefunnet fra Gotland ble det funnet endel fragmenter av et brikkevevet silkebelte (SMH 6849:68). Er det noen som har sett noen fargeanalyse eller mønsterskisse av dette beltet?

Mvh.
Halvor
Halvor
 
Inlägg: 696
Blev medlem: 5 december 2002, 10:42
Ort: Norway

Inläggav Åsa vävare » 1 mars 2010, 15:04

Kontakta Vix. Hon tittade på det i samband med sitt arbete med Erik av Pommerns bälte. Kanske något finns med i NESAT-rapporten.

Är det någon som vet hur man bäst kommer åt den senaste, nr 10, som visst har kommit nu.
Åsa vävare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: 21 augusti 2003, 22:17
Ort: Sweden

Inläggav Vix Hq » 1 mars 2010, 20:01

Dunebältet är i princip helt brunt, med vissa nyanser av mera brunt... En del av de (bruna) varptrådar har eventuellt en dragning åt grönt-blått, inslaget visar ibland en svag rosa nyans i det bruna. Inga kemiska analyser har gjorts av färgerna. Med tanke på hur bindningen ser ut skulle jag gissa på att det hade minst 2, troligtvis 3 olika färger i varpen. Jag hade tanken att rekonstruera mönstret, men det var för tidskrävande; det skulle kräva att man utgick från skiftningarna i <i>vävbindningen</i> eftersom färgskiftningarna inte var tillräckliga - dessutom är det så fragmentariskt... Med specialljus skulle det kanske gå att se skiftningarna mer tydligt. I brist på sånt går det att säga att de flesta fragmenten verkar ha ett rombformat diagonalmönster, eventuellt med någon enklare variation på sina ställen.

Det finns en helsidesbild på det bäst bevarade Dune-fragmentet i min artikel i NESAT X, i svartvitt. I appendixet finns ett analysblad av de 4 småfragmenten som inte är utställda i Guldrummet, med små bilder (svartvitt). Med i artikeln finns dock kompletta mönsterteckningar av Erik av Pommerns bälte och även en detaljanalys av ett av mönstren, i svartvitt och i färg i slutet av NESAT-boken.

Det enklaste (eller rättare sagt billigaste) sättet att få tag i NESAT X är nog bibliotek och fjärrlån. Den kostar £48 att köpa från förlaget:
http://www.oxbowbooks.com/bookinfo.cfm/ ... tion/Oxbow

Nu är jag visserligen lite partisk, men rapporten är faktiskt värd att äga trots det saftiga priset, åtminstone man gillar gamla textilier. Den är pintjock, med riktigt många bra och intressanta artiklar!

/Vix, som hävdar att de små bruna silkebitarna utan tvivel är det absolut mest spektakulära med Duneskatten [;)]!
Vix Hq
 
Inlägg: 1244
Blev medlem: 16 september 2002, 22:54
Ort: Sweden

Inläggav Halvor » 2 mars 2010, 09:03

Jo mer jeg begynner å se på det skandinaviske beltematerialet, jo mer innser jeg at det er STORT og ekstremt variert. Særlig det gotlandske materialet er overdådig utsmykket og jålete (typisk godlandsk! (sorry, edvin).

Det er synd det ikke er, som du sa, gjort analyser av Dunebeltet under spesiallys (UV?). Jeg tror det kunne gitt grunnlag for et belte som er minst av Erik av Pommern-kaliber.

Har til gode å se noen publikasjoner fra Norge, men det kommer kanskje snart?

Halvor
Halvor
 
Inlägg: 696
Blev medlem: 5 december 2002, 10:42
Ort: Norway

Inläggav Vix Hq » 2 mars 2010, 09:24

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Halvor</i>
Jeg tror det kunne gitt grunnlag for et belte som er minst av Erik av Pommern-kaliber.<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">

Det är samma komplicerade vävbindning i de båda bältena, men Dunebältet ligger lite efter vad det gäller mönsterrikedomen. Dunebältet har inte lika många, lika komplicerade mönster och saknar helt broschering med guldtråd som Erik av Pommerns har. Så även om jag själv tycker att Dune-fragmenten är mer intressanta än Erik av Pommerns bälte, så var det definitivt ett aningen mindre påkostat bälte. Samtidigt var nog Dunebältet också ett mer användbart och funktionellt bälte.

(Min personliga, nästan helt ounderbyggda tanke är att Dunebältet en gång haft samma färger som Erik av Pommerns - rött, grönt och blått.)

Vad jag är riktigt nyfiken på är vad för slags bälte resten av
bältesbeslagen i Dunefyndet har suttit på - de som ligger lösa... (under förutsättning att de inte grävdes ned på det viset)
Vix Hq
 
Inlägg: 1244
Blev medlem: 16 september 2002, 22:54
Ort: Sweden

Inläggav Brickband » 22 mars 2010, 22:20

Tack för boktipset Vix! Fick min bok Nesat X idag, det ser ut att finnas mycket spännande i den. Tycker inte att den var så dyr, den är ju stor, har mycket bilder och är tryckt på bra papper.

Måste testa vad du skriver om Erik av Pommerns bälte, ger det annnorlunda effekter att detär vävt med 6-kantiga brickor i stället för fyrkantiga är det mycket intressant. Jag har aldrig hittat något riktigt bra att göra med 6-kantiga.
Brickband
 
Inlägg: 151
Blev medlem: 30 juni 2005, 15:00
Ort: Sweden

Inläggav Vix Hq » 22 mars 2010, 23:00

Man <i>kan</i> väva "Erik av Pommern/Dune-tekniken" med 4-kantiga brickor ställda på sin spets, men då får man en rätt knölig vridningssekvens där vissa brickor vrids och vissa står stilla inför varje inslag. Sedan kan man inte göra Dune-bältets 8-trådiga varpsnoddskant med 4-kantiga brickor; det är därför jag menar att man använt 8-kantiga brickor med 4 hål trädda (OBS! <i>inte</i> 6-kantiga). Det verkar inte så troligt att man använt 8-kantiga brickor till kanterna och 4-kantiga brickor på spets till mönstret i en och samma väv...speciellt inte som grundbindningen i mönstret faller sig ganska naturligt med 8-kantiga brickor och inte det minsta naturligt med 4-kantiga! Jag gjorde försök med 6-kantiga brickor också, men då blev inte vävstrukturen densamma som i bältena. Håller med om att det är svårt att hitta något bra att göra med 6-kantiga brickor...

/Vix.
Vix Hq
 
Inlägg: 1244
Blev medlem: 16 september 2002, 22:54
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron