Nordiskt sent 1300-tal

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Nordiskt sent 1300-tal

Inläggav wuthering » 29 mars 2010, 23:26

Jag har tittat runt på så många olika sidor och bildgallerier att jag har fått gröt i skallen [:)] Jag tycker alla tidsåldrar och klädnader flyter in i varandra och nu ser allt likadant ut...

Saken är den att jag skulle vilja ha en väldigt "ren" uppsättning kläder av nordiskt 1300-tal. Jag vet inte riktigt varför just den här tidsåldern tilltalar mig, annat än att jag gillar Bockstensmannens kläder (jag är dock kvinna) samt av något som inte är lite grövre, mer praktiskt, och inte lika utsmyckat som t.ex in på 1400-talet.

- Nu undrar jag - vad skulle en hel uppsättning 1300-talskläder innehålla? Jag har en struthätta samt en fotsid mantel, men i övrigt bara 1400-talskläder.
- Tygknappar, var det vanligt förekommande just på det senare 1300-talet?
- Kort sagt, vad var karaktäristiskt för en kvinna att bära under den senare delen av 1300-talet, helst i Norden?
- Skiljer sig nordiskt mode från övriga Europa (det finns ju knappt några bevarade bilder häruppeifrån)?
- Tips på klänningar mottages gärna, dock är jag lite tveksam inför många av Herjolfsnesfynden då en del innehåller lite väl avancerade skärningar för mig. (t.ex #38)

Jag tycker även det känns som att de 300 åren efter vikingatidens slut (ca 1000?) känns väldigt likartat, var det helt enkelt som så att det var långärmad fotsid klänning och underklänning som var vardagsklädseln, och att inga större ändringar skiljer tidsåldrarna åt förutom detaljer så som huvudbonader? Jag har svårt att hitta en klar och tydlig tidslinje...
wuthering
 
Inlägg: 19
Blev medlem: 6 februari 2009, 01:34
Ort: Sweden

Inläggav Peter » 30 mars 2010, 07:10

- Oj. Det varierar och beror på vad du är ute efter. Men i stort:
* Underklänning/Särk
* Mellanklänning
* Överklänning
* "Birgittahätta"
* Dok (och eventuellt haklin)
* Struthätta/Fruhuva (i brist på bättre namn)
* Mantel
* Hosor (sannolikt oftast korta)
* Skor

Folk här på forumet kan säkert fylla på om något saknas. Typ. Sedan finns det ungefär tvåhundrafemtiotusen olika dräkttillbehör som bälten, nålar, väskor och så vidare.

- Om man ser till bildmaterial är knappar mycket vanligt förekommande. Om de är i textil eller metall är inte lätt att avgöra, men jag skulle säga att tygknappar är vanligast. Kolla här: http://www.forest.gen.nz/Medieval/artic ... ttons.html
- VAD kvinnor bär verkar inte skilja sig mycket åt i Europa (se ovan). I norra Tyskland och i Danmark finns ett långt rikare källmaterial än i Sverige, men den geografiska närheten borde innebära att modet är likartat. Det antagandet stämmer också till största delen överens om man jämför det begränsade källmaterial vi har i Sverige med danska och tyska källor.

Modellerna kan däremot variera -
Särkar:
http://tinyurl.com/yefo665
http://tinyurl.com/ydj2qkm (förvisso en skjorta buren av en man under 1200-talet typ, men skillnaden är inte direkt vrålstor)
http://www.gallowglass.org/jadwiga/pict ... epers.html

Mellanklänning:
http://www.kostym.cz/Anglicky/6_Dobove/ ... _06_11.htm (Förvisso 1400-talets början, men skärningen funkar absolut)
http://www.hoejby-sj-kirke.dk/Kalk17.html (Kan vara lite svårt att se, men den är bilden är från Danmark och är daterad till 1380. Har fler och bättre bilder på datorn hemma)

Som överklänning kan du ha något sånt här:
http://tinyurl.com/yavq6ja (OK, exemplet är 1200-tal, men principen är den samma)
Eller en typ mellanklänning som är lite större och antagligen inte lika tight. Det är förövrigt ofta svårt att med säkerhet säga vad som är vad av mellanklänningar och överklänningar i konsten.

Birgittahättan finns avhandlad här på forumet i en lång och spännande tråd.
Här finns också en hel del info: http://www.larsdatter.com/birgitta-caps.htm

Dok finns i en uppsjö av varianter, bland annat i form av så kallade krusdok:
http://tinyurl.com/ybax9bt
Det finns gott om damer här som är bra mycket bättre på den biten(inklusive haklin) än jag.
Kolla annars här: http://www.larsdatter.com/frilled-veils.htm

Här finns ett exempel på en struthätta sannolikt avsedd för en kvinna:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-ca ... dhd1c.html

Det jag kallar fruhuva finns det ett (hyfsat och lite tidigt) exempel på här:
http://tinyurl.com/yael9wg

Hosor
http://tinyurl.com/ykvewgl

Mantel (där skärningar varierar, men antagligen inte beroende på om det var en "kvinnomantel" eller en "mansmantel"):
http://www.kostym.cz/Anglicky/1_Origina ... _01_83.htm

Det sena 1300-talet utmärks i konst och bevarade textilier av de kroppsnära plaggen - det är alltså figursytt (ibland in absurdum) som gäller, och det kan sägas vara en av de stora skillnaderna mellan tidigare mode och 1300-talets. Och ja - jag skulle säga att underklänning (med eller utan ärm) och långärmad mellanklänning (+ eventuellt överklänning) var vardagsplagg.

Det var den morgonen :)
Peter
 
Inlägg: 468
Blev medlem: 22 april 2003, 12:27
Ort: Sweden

Inläggav Renika » 30 mars 2010, 12:30

När det gäller skärningen i Herjolfsnesplaggen behöver den inte vara så svår att få till. En teori som framförts är att skärningen tillkommit vid inprovningen av plaggen och inte varit uttänkt från början. Det innebär i princip att du klipper raka fram och bakstycken och långsmala trekantiga kilar till sidorna. Du nålar eller tråcklar sedan ihop dessa på kroppen och ber någon om hjälp att ta in sömmarna mellan kilarna och bak- resp- framstycke så att det blir så tajt som du vill ha det. Klipp bort överflödigt tyg och sy sedan ihop plagget. Delarna kommer då att se ut som delarna i fyndmaterialet. Och du väljer själv om du vill ha två eller fler sidokilar/sidstycken som då går från armhålan och ner. Sedan lägger du till mittkilar fram och bak som klipps kortare och vidare. Välj själv om du vill ha snörning fram och i ärmar eller knappar. En mellanklänning är lämpligen snörd och en överklänning knäppt, då knappar inte är lämpligt i ett mellanplagg. Man kan också göra en mellanklänning som är snörd fram och knäppt i ärmen och sedan en överklänning som är knäppt fram och som har en kortare och vidare ärm.
Renika
 
Inlägg: 199
Blev medlem: 24 maj 2005, 11:48
Ort: Sweden

Inläggav Karin » 30 mars 2010, 12:59

När man pratar om 1300-talets mode behöver man bestämma sig för om man är intresserad av början eller slutet av århundradet. Det händer någonting i modet runt år 1340. Det blir bl.a. tightare. Hurdana kläder man har på sig beror ju också på samhällsklass. En bondes vardagsplagg är nog inte lika tighta som en adelsdams finkläder.

Jag vet inte om det finns ett specifikt nordiskt mode, men det är en klar skillnad mellan norra och södra Europa. Tydliga bilder från de allra första åren av 1400-talet finns i Risinge gamla kyrka i Östergötland. Det har gått att se dem på historiska museets hemsida, men jag hittar dem inte nu.

Om du gillar Bockstensmannens dräkt och inte vill föreställa adlig tycker jag att du kan sy en bockstenskjortel men göra den hellång.

Ett exempel på vad man kan ha på sig som medelklasskvinna under 1300-talets sista år finns här: http://histvarld.historiska.se/histvarl ... index.html

Karin
Karin
 
Inlägg: 1273
Blev medlem: 5 januari 2003, 13:41
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron