Sida 1 av 1

Struthätta: Bockstensmannen.

InläggPostat: 4 juni 2010, 13:14
av Stefan_Olausson
Hej
Tänkte sy en ny struthätta efter bockstensmannen, men samma skarvar osv men har svårt att hitta ett bra mönster så här kommer min fråga, någon som vet en bra beskrivning på nätet med just skarvar och lagningar markerade?

En annan fråga är om färgen. Har ett himelsblått tyg från handelsgillet (tror det är engilsktkläde) men vad tror ni om det i en struthätta?

InläggPostat: 4 juni 2010, 20:18
av frostflickan
Jag vet ingen bra beskrivning på nätet, men boken "Bockstensmannen och hans dräkt" innehåller massa fakta, jag tror också att skarvarna finns utritade på principskisser. Varbergs museum kan sälja mönster på bockstensmannes dräkt, om de inte tagit slut där. De mönstrena är inte i orginalstorlek och har inga skarvar utritade, men ska tydligen vara ganska pålitliga ändå. Jag vet inte om just det mönstret går att få tag på någon annan stans. Sophias ateljé tror jag också har ett bockstensmannen-mönster, men det vet jag ingenting om.

InläggPostat: 5 juni 2010, 00:33
av Stefan_Olausson
Tittade på det men det var utan skarvarna och det är just de jag vill ha med men lutar åt att göra en med mönstrad neder kant nu när det värkar som tiden räcker till. Tack för svaret, ska ta en titt på boken.

InläggPostat: 7 juni 2010, 19:48
av Matildatiger
Jag har det mönsterhäftet med bok till och i boken beskrivs det hur sömmarna och skarvarna gick på originalhättan. Även hur trådriktning och dyl går tror jag.

InläggPostat: 7 juni 2010, 23:06
av Stefan_Olausson
Ska ta och kolla efter den.

InläggPostat: 11 juni 2010, 08:08
av Kimelix
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-ca ... kback.html
Här finns beskrivning av det mesta om bockstensmannens dräkt, stygnen finns inte med men man kan se en tolkning av hur de olika fragmenten kan ha suttit ihop

InläggPostat: 7 augusti 2010, 09:54
av Fredrik Johansson
Jag blir mest nyfiken på hur du väljer att göra med det röda V-formade tygstycket.

Ett tips är att kolla upp böcker av Albert Sandklef samt Margareta Nockert. Brukar finnas på välsorterade bibliotek, om du inte vill beställa. De har också lite olika tolkning av fyndet.

InläggPostat: 7 augusti 2010, 10:30
av Stefan_Olausson
Blev en annan model med tungor i slutänden. Tack för alla bra och nyttiga svar.