Sökes, ovanlig underklänning. (vikingatid)

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Sökes, ovanlig underklänning. (vikingatid)

Inläggav Svanhild » 28 juli 2010, 14:55

<b>Vikingaperiod.</b>

Jag har kommit så långt i min sömnad nu så jag känner att jag är redo att ge mig i kast på lite mer annorlunda/avancerade kläder.

Jag använder bara underklänning och till det ett förkläde. (gillar inte överklänning).

Så nu söker jag mönster/bilder på en underklänning från fynd som är lite mer än standard "raka snitt klänningen". (den alltför vanligt använda klänningen).

Jag vet att det finns en som är veckad och kokt (eller vad den nu är) men den låter för avancerad att bära, eftersom den ska kokas före varje användning. Så den går bort.

Men har ni några tips på klänningar som är utöver det vanliga.
Mänster är ett stort pluss, bild räcker då jag har en väninna som är sömmerska och kan hjälpa mig ta ut mönstret. I "värsta fall" räcker det med att ni sett/vet om ett fynd så kanske jag kan titta upp det själv.


Det behöver inte vara något extremt ovanligt. Men det ska sticka ut från alla dessa standardunderklänningar. Gärna lite mer bearbetad.

Tips om böcker som kan köpas i sverige/via nätet med kläder från vikingatiden tas även det tacksamt emot!
Svanhild
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 24 augusti 2009, 22:07
Ort:

Inläggav Lillith » 29 juli 2010, 21:46

Problemet är att det (så vitt jag vet, har gärna fel) inte finns ett enda någorlunda komplett kvinnoplagg bevarat från vikingatiden. Det som finns är fragment som bevarats genom att det ärgat fast mot metall samt några större fragmant från hedeby hamn. Det handlar alltså om små tyglappar, ofats utan sömmar bevarade. Så det är inget lätt uppgift att klura ut hur lite annorlunda plagg skulle kunna se ut.
Den vanliga Modellen många använder (lokalt kallas den för en "standardkjortel" här) är baserad på diverse herrplagg och det finns fynd med liknande konstruktion både lite nu och då genom vår historia. Så den anses därför ofta vara ett någorlunda säkert kort. Men några kompletta vikingatida kvinnoplagg av den modellen finns det (återigen så vitt jag vet) egentligen inga belägg för. Den är bara en någorlunda trolig kompromiss i brist på bättre bevarade textilfynd.
Lillith
 
Inlägg: 194
Blev medlem: 8 april 2006, 10:08
Ort: Sweden

Inläggav karin c » 30 juli 2010, 15:39

Du kunne prøve med en nordbo-kjole. Altså dem der er fundet på Herjolfsnes i Grønland. Disse kjoler er langt senere end vikingetid (1300-talet), men der er i Heddeby fundet rester af tøj der har dele i snit der minder om nogle af enkeltdelene i Herjolfneskjolerne.
Der er et mønster tegnet op på millimeterpapir i bogen "Som syet til jorden" Den hedder vist nok "Woven into the earth" på engelsk.

"Hvis dit sindelag er ægte, vil det nok selv fortælle dig når din handling fortjener ros og når den fortjener dadel."
Flose, Nials Saga
karin c
 
Inlägg: 87
Blev medlem: 11 oktober 2003, 09:08
Ort: Denmark

Inläggav Vesuvius » 24 augusti 2010, 09:11

Det finns en del spännande vikingatida särkar från Finland. Mönster på en hypotetisk särk från Eura kan återfinnas bl.a. här:

http://www.tjurslakter.nl/viking%20damestunieken.pdf

Om du söker på Eura undergown så får man upp en hel del. Originalförslaget finns tydligen i en bok som heter Ancient Finnish costumes av Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander.
Vesuvius
 
Inlägg: 797
Blev medlem: 2 april 2004, 19:46
Ort: Sweden

Inläggav Frkn.Neumüller » 26 augusti 2010, 16:18

köp "viking clothing" av Thor Ewing. läs och begrunda!
Frkn.Neumüller
 
Inlägg: 45
Blev medlem: 27 november 2008, 11:05
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: MSN [Bot] och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron