Hur autenska måste dräkerna vara?

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Hur autenska måste dräkerna vara?

Inläggav karlfredrik » 19 augusti 2011, 07:58

Hur stränga är ni när det gäller autenska dräkter? Skall allt vara autentiskt, eller bara se autensk ut? Exempelvis material, tillverkning, underkläder?
karlfredrik
 
Inlägg: 29
Blev medlem: 15 augusti 2007, 09:01
Ort: Sweden

Inläggav Vendel » 19 augusti 2011, 08:38

Vi är mycket stränga! Allt ska vara autentiskt och tillverkat med autentiska material, verktyg och metoder. Underkläderna måste vara obekväma!

Skoj, skoj =)

Det beror givetvis helt på vem man är, vilka förutsättningar man har och vad man tycker är kul. Inom vikingeriet så finns det en uppsjö av olika typer av individer som alla i någon mening kallar sig "reenactors". Fokus ligger ofta på helt olika sidor av det som vi populärt kallar vikingatiden. Vissa sysslar främst med hantverk andra med båtar, strid, bågskytte, klädedräkt, religion, byggnadskonst etc. Resultatet blir att standarden på klädedräkterna på vikingaarrangemangen och träffarna blir väldigt skiftande. Jag sysslar främst med vikingeriet för att jag intresserar mig för hantverket kring klädedräkten. Det skulle dock aldrig falla mig in att gnälla på någon som har en (i min mening) mindre autentiskt dräkt. Alla väljer att engagera sig efter eget intresse och egna möjligheter. Min familj har inga större summor pengar att röra oss med ändå har vi lagt ned kopiösa mängder pengar i vikingeriet. Mina bekanta gapar med förfäran över hur mycket pengar vi lagt ned på våra dräkter. Till mitt försvar brukar jag säga att vi inte gör så mycket annat. Det här är vår främsta fritidssysselsättning och det enda vi egentligen spenderar pengar på.
Min poäng är att historisk autentisitet kostar pengar och det är upp till var och en att själva avgöra hur mycket pengar, tid och engagemang man kan/vill lägga ned på sin dräkt.

Alla mina kläder är inte helt handsydda och det finns delar av materialet i vissa plagg och accessoarer som inte känns helt rätt. Jag har heller inte handvävda tyger i mina kläder (än) även om jag skulle vilja (kostnaden att sy ett par 14 meters pösbyxor i handvävt tyg).

Jag har som utgångspunkt att jag ska försöka ge mig på att testa alla hantverkstekniker som jag har möjlighet till. Även om alla mina kläder inte är handfärgade så vet jag i alla fall hur det går till att handfärga ett plagg. Nu när jag sytt tre par skor känns det helt OK att köpa ett fjärde par ifall andan skulle falla på.

Vad som anses vara tillräckligt autentiskt verkar för de flesta dessutom ändras med tiden. Jag skällver ibland av förfäran när jag går igenom gamla dräkter som jag bara för några år sedan var ganska nöjd med.

När det gäller autentisitet och komfort så är jag en smula kluven. Jag använder inte autentiska underkläder, men skulle gärna göra det ifall jag skulle finna mig i en situation där jag skulle behöva visa mig i småbyxor (jag älskar det ordet).

/Ville (raljerande svamlare)http://www.uppsalarus.se/
Vendel
 
Inlägg: 811
Blev medlem: 22 september 2005, 00:35
Ort:

Inläggav Vargman » 19 augusti 2011, 08:39

Det beror helt på vilken grupp du är intresserad av att gå med. Men mellan tummen och pekfingret vill de flesta ha handsytt och en eller flera historiska förlagor. Jag tror inte det är koscher att ha dina Björn Borgkalsonger under din kjortel, men vem vet? Mitt tips är att du tittar runt på de olika föreningarnas hemsidor och skapar dig en uppfattning

/Uffe

"Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

W. C. Fields
Vargman
 
Inlägg: 430
Blev medlem: 3 augusti 2005, 10:13
Ort: Sweden

Inläggav Arnoldsdotter » 19 augusti 2011, 09:17

Jag personligen vill att snittet ska vara rätt för vald period och samhällsklass, men jag gör inga exakta kopior av fynd utan anpassar grundidén efter hur personen som ska ha plagget ser ut, efter tillgänglig tygmängd osv. Materialet ska vara rätt så långt det går, dvs. rena naturmaterial som ylle, siden, lin och hampa, och i rätt nyanser (men maskinvävt och syntetfärgat då ekonomin oftast sätter käppar i hjulet för handvävt och växtfärgat av experter). Jag föredrar att handsy de kläder jag gör med vaxad lintråd, ullgarn eller silke, beroende på plagg och period. Det känns bättre för mitt samvete, blir snyggare och kläderna tål att inspekteras på nära håll utan att skämmas för sig.

Vad gäller underkläder är jag av åsikten att varje lager kläder gör sitt till för att uppnå den korrekta siluetten och sättet som dräkten (och personen som bär den) rör sig på, och kan därför inte hoppas över. Likaså ger en del moderna underkläder, framför allt BHar, en för de flesta perioder helt felaktig siluett, och bör om möjligt undvikas.

Sedan är strävan mot den perfekta dräkten just det - en strävan. Man utvecklas som person och reenactor, får andra krav, lär sig mer (för att inte tala om att forskningen då och då ger nya kunskaper), och de gamla plaggen man har i garderoben kanske inte känns lika bra som när man gjorde dem. Vissa går att sy om och rädda, andra kan vara acceptabla som de är, tills de slits ut och ersätts med något bättre. (Jag har ett par delvis maskinsydda, delvis handsydda särkar i skämsgarderoben som jag fortfarande använder, för de duger tills de slitits ut...) Vissa plagg är hopplösa fall, både vad gäller material och snitt, och går i soporna med ett visst vemod, eller används som grund till maskeradkläder (en av mina första "medeltidsklänningar" har slutat sina dagar som lappad kjol till ett troll, komplett med svans).

Det är ju också en ekonomisk fråga. Många saker är dyra, och kan kräva en (ibland lång) tids sparande innan man anser sig ha råd med det. Det viktigaste i det läget är att prioritera rätt - vad måste man ha för att klara sig i hobbyn, och vilket kan man hanka sig fram utan tills vidare? Mycket av det som lockar mest, framför allt för nybörjare, kan man lätt klara sig utan i ett par, eller flera säsonger.

Men detta är hur jag ser på det i mitt personliga reenactande och living history-deltagande, och jag lär mig hela tiden nya saker. Hur andra gör är helt upp till dem och den grupp de eventuellt är med i. Jag har inga åsikter om rätt eller fel, så länge man är ärlig med var man kompromissat, och inte försöker få något som är fel rent historiskt att passera för rätt....

________________________________________________

www.amostpeculiarmademoiselle.blogspot.com


"Sewing fills my days, not to mention the living room, bedroom, and closets..."
Arnoldsdotter
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 21 september 2009, 11:07
Ort: Sweden

Inläggav karlfredrik » 22 augusti 2011, 08:19

Tackar för svar. Självklart begränsas vi av ekonomin. Jag tänkte närmas på exempelvis "medeltidskläder" av bommul, gränsar inte det till fantasy?
karlfredrik
 
Inlägg: 29
Blev medlem: 15 augusti 2007, 09:01
Ort: Sweden

Inläggav Martin Wallgren » 22 augusti 2011, 12:20

Mjo... Men det beror lite på Var i Medeltiden du befinner dig och var geografiskt och var på samhällsstegen du är. Om du leker italiens köpman på mitten av 1400-talet så ju bomull ett alternativ.

Swordsman, Archer and a dad!
Martin Wallgren
 
Inlägg: 818
Blev medlem: 18 april 2006, 21:54
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron