Att passa in korsetter

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Att passa in korsetter

Inläggav Fiskinfluensan » 7 oktober 2012, 13:10

Jag vet, jag vet, 1800-talskorsetter kanske inte riktigt passar in här, men jag misstänker att här kan finnas folk som har bra koll, eller kan hänvisa mig till folk som har det.
Vad jag funderar över är hur man provar in ett korsettmönster på rätt sätt. Efter att ha kollat i en bok och på denna fantastiska blogg (http://bridgesonthebody.blogspot.se/) verkar det som att man nålar in mönstret så att det passar kroppen, rätt och slätt. Men eftersom en av 1800-talskorsettens främsta uppgifter är att klämma ihop midjan känns det som att det inte kan stämma riktigt, eller? Jag vet efter att ha sytt en underbystkorsett för några år sedan att om man gör som textilläraren säger och syr in den så att den sitter bra när den är osnörd, kommer den när den är snörd till lämplig midjeomkrets att skära in i höfterna på ett mycket oaptitligt sätt.
Kan någon bringa klarhet i dessa mina bryderier?

/Fisken
Fiskinfluensan
 
Inlägg: 70
Blev medlem: 2 november 2010, 09:38
Ort: Sweden

Inläggav Arnoldsdotter » 7 oktober 2012, 13:43

Jag är inte expert, men på detta trevliga och aktiva forum (inriktat på amerikanskt mode 1840-1865, med betoning på tiden vid inbördeskriget) kan man få hjälp:

http://thesewingacademy.org/index.php

För att skriva krävs det att man är registrerad medlem (kostar inget, men kan ibland ta lite tid). Det finns mycket skrivet om bl.a. sömnad av korsetter, så det kan vara värt att ta en titt :) Använd sökfunktionen så får du upp hur mycket som helst.

________________________________________________

www.amostpeculiarmademoiselle.blogspot.com


"Sewing fills my days, not to mention the living room, bedroom, and closets..."
Arnoldsdotter
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 21 september 2009, 11:07
Ort: Sweden

Inläggav Arnoldsdotter » 7 oktober 2012, 13:47

För övrigt så är en korsetts funktion inte endast att klämma ihop midjan (även om vissa modeoffer gjort sitt yttersta för att åstadkomma det när det begav sig), den ger rätt siluett, vilket är det viktigaste. Den formar också om midjan lite, så även om man inte snör så hårt så *ser* man smalare ut. Men allt det där diskuteras ingående av mycket kunniga textilnördar på forumet :)

________________________________________________

www.amostpeculiarmademoiselle.blogspot.com


"Sewing fills my days, not to mention the living room, bedroom, and closets..."
Arnoldsdotter
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 21 september 2009, 11:07
Ort: Sweden

Inläggav Lillith » 7 oktober 2012, 21:16

När jag konstruerar korsettmönster brukar jag göra reduktionen direkt på mönstret. Om du föredrar att drapera fram ett mönster ( alltså sätter det på dig och nålar tills det sitter bra) istället för att rita, kan du inte göra ett korsettmönster färdigt i ett monent.
Men du kan göra ett sånt mönster först (alltså ett mönster med staisk passform) och sedan reducera midjevidden på det mauellt efteråt (för att uppnå en aktiv passform).

Korsetten i blogginlägget som länken går till, består av ganska många stycken. Då kan du göra reduktionen vid delnignssömmarna. Fördela reduktionen där den behövs som bäst. För mig brukar det funka bäst att göra reduktionen i sidsömmarna och i främre delningssömmar. Men det beror mycket på kroppsform (både innre och yttre), så det är snudd på omöjligt att veta säkert när man syr sin första. Har man korsettvana sedan tidigare har man ofta ett hum om hur man funkar, däremot. Även om det fortfarande är svårt att veta exakt hur an ska uppnå det.
Markera reduktionen vid midjelinjen och rita ut mönsterdelens nya form med den markeringen som utgångspunkt. Försök få till linjen så att det inte blir någon skarp övergång mellan den gamla mönsterkanten och den nya. Och se noga upp så dom färdiga linjerna blir lika långa på båda sidor om minskningen. Försök att undvika att få en för skarp form precis vid midjan också.
Mycket av poängen med att göra en korsett i såhär många delar är att man på så vis kan få väldigt mjuka former.
Lillith
 
Inlägg: 194
Blev medlem: 8 april 2006, 10:08
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron