Ny klänning till medeltidsveckan

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Ny klänning till medeltidsveckan

Inläggav Rosen » 13 maj 2013, 08:23

Nu har jag bestämt mig att sy en moybog till medeltidsveckan. Tänkte fråga om det är någon som sytt efter mönstret i the medieval tailors assistant? Jag är ju definitivt ingen sömmerska. Men har sytt klänning till mina flicka men efter mönster från sophias ateljes mönster. Och den blev bra. Skulle vara bra att få lite råd då jag aldrig har sytt till mig själv och har väldigt dåligt självförtroende när det kommer till att sy kläder till mig själv.
Men jag har en fin sambo som har sytt en cotehardie så han får hjälpa mig lite :D
Hur mycket tyg ska jag räkna med ungefär? i vanliga fall så har jag storlek xl-xxl

Tacksam för svar
Rosen
 
Inlägg: 20
Blev medlem: 24 oktober 2011, 07:17
Ort: Sweden

Re: Ny klänning till medeltidsveckan

Inläggav Arnoldsdotter » 13 maj 2013, 10:40

Nu antar jag att du med Moy Bog menar att du vill ha en figursydd klänning? Ska du göra en version av Moy Bog-klänningen så har den ganska typiska ärmar, som inte tas upp i The Medieval Tailor's Assistant. Jag tror annars att många här har använt TMTA som utgångspunkt för sina kläder. Att göra ett mönster anpassat efter den egna kroppen, som det beskrivs i början av boken, ger helt klart bättre resultat än ett köpt standardmönster. Att din sambo har lite erfarenhet underlättar :) Vill du ha lite mer visuell hjälp med att göra en figursydd klänning kan jag rekommendera La Cotte Simple: http://cottesimple.com/tutorials/

Vad gäller tygmängd så brukar 2 x klänningens längd (den ska vara golvlång - kanske lite kortare om du ska föreställa en fattig kvinna, och längre om du ska vara rik) + ärmarnas längd räcka, och ofta bli över. Om du är lite större kan det kanske krävas mer material, säg lika mycket som kilarnas längd.

Nu vet jag inte hur erfaren du är på medeltideriet, så en del av detta kanske du redan vet - i så fall får du ta det som information till de nybörjare som läser detta ;) Några tips;
- Vill du att klänningen ska ge stöd för bysten så ska den vara tight precis under brösten. Sedan kan den bli vidare, eller vara fortsatt tight ner till höfterna.
- Välj ett ylletyg - linne användes sällan till yttre kläder. Ha dock en linnesärk under klänningen.
- Gör klänningen enfärgad, eller eventuellt delad på mitten, med högra sidan av klänningen (både fram, bak och ärm) i en färg, och den vänstra sidan i en annan färg. Inga kilar i avvikande färg.
- Sy i alla fall de synliga sömmarna för hand, helst med lintråd, ulltråd eller silketråd. Symaskinen var inte uppfunnen än, och en maskinsydd söm ser aldrig ut som en handsydd.
- Vill du att klänningen ska se lite extra arbetad och färdig ut så sy ner alla sömsmåner för hand. Om det görs bra kommer det att se ut som små prickar längst med sömmarna.
- Om klänningen ska snöras så använd inga metallöljetter - de är en 1800-talsuppfinning.

Lycka till!
________________________________________________

http://www.somnardetbegavsig.blogspot.com


"Sewing fills my days, not to mention the living room, bedroom, and closets..."
Arnoldsdotter
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 21 september 2009, 11:07
Ort: Sweden


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net