Öppning nertill på ärm på vikingatida kvinnokläder?

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Öppning nertill på ärm på vikingatida kvinnokläder?

Inläggav monsterfjant » 16 augusti 2013, 20:53

Undrar om det förekom sprund nertill på ärmarna på vikingatida kjortlar, och hur man isåfall stängde till dom. Håller på att sy en kjortel och vill kunna dra upp ärmen ovanför armbågen ibland men tycker ärmarna blir så vida om dom är ihopsydda ända ner men vill samtidigt ha det så "historiskt rätt" som möjligt :)
monsterfjant
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 16 augusti 2013, 20:07
Ort: Göteborg

Re: Öppning nertill på ärm på vikingatida kvinnokläder?

Inläggav Arnoldsdotter » 21 augusti 2013, 17:28

Jag har ingen aning om eller hur det fanns under vikingatiden, men under medeltiden, innan knapparna slog igenom på 1300-talet, så finns det exempel på ärmar som syddes ihop varje gång plagget slulle bäras. Men det är kanske inget man gör om varje gång man har diskat... ;)
________________________________________________

http://www.somnardetbegavsig.blogspot.com


"Sewing fills my days, not to mention the living room, bedroom, and closets..."
Arnoldsdotter
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 21 september 2009, 11:07
Ort: Sweden

Re: Öppning nertill på ärm på vikingatida kvinnokläder?

Inläggav Martina » 21 augusti 2013, 23:42

Såvitt jag vet finns det inga bevarade plagg från vikingatiden som har ärmsprund. Vad som indikerar att de borde ha funnits är ju dels den rent praktiska aspekten, man kan inte alltid ha snäva ärmar ned till handlederna. Dels modeaspekten; den vikingatida dräkten verkar ha varit betydligt mer figurnära än vad man föreställde sig för bara några år sedan.
Ärmarna på mina "medeltida" särkar går nätt och jämnt att få över knogarna, och kan sedan dras upp ca en dm ovanför handleden. Det räcker för att diska och laga mat om man är försiktig, men nederkanten blir nästan alltid kolsvart och blöt.

Korta ärmar är ett alternativ, de finns beskrivna på kvinnoplagg i de isländska sagorna och här på en mer samtida bild på slaviska kvinnor: Bild

Bilden är hämtad härifrån, http://urd.priv.no/viking/serk.html en riktigt bra text om vikingatida särkar som även tar upp fyndet från Pskov, som jag tänkte komma till eftersom det har knytband i halsen.
Bild
Just det här fyndet har haft långa ärmar som avslutats med en bred mudd av siden, men att man överhuvudtaget använt sig av knytband gör ju att man skulle kunna tänka sig att tolka en enklare särk med just rynkning och knytband vid handleden. Ärmmudden i siden från Pskov har ingen bevarad stängningsanordning och de kan ju vara tillräckligt stora för att ta på sig ändå, men här och var finns det omnämnt något som kallas "ärmspännen." Jag har inte koll på om de finns från så tidigt som vikingatid, men isåfall indikerar de ju absolut på att man hade någon form av ärmsprund.

Nu spekulerar jag ju ganska så vilt, men eftersom det finns så lite material att luta sig mot, och det mesta kommer från högstatusgravar, måste man nästan göra så. Bara man har en teori bakom varför man gör som man slutligen väljer att göra.

/Martina

Kan tillägga som en parantes att jag är helt hopplös! Kl. 19.00 började jag googla på Pskov bara för att kolla så att jag inte mindes fel på knytbandet. Det är över tio år sedan jag var ordentligt inläst på vikingatid och jag litar INTE på mitt minne. Nu är klockan över halv ett och jag har läst precis hur mycket som helst om sidenapplikationer, rynkveckade särkar och brickvävsprydda tunikor. Jag tror jag har saknat vikingatiden!
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57


Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net