Trolovning, släkt och påvlig dispens

Historiska sedvänjor, språk, religioner, läror, filosofier och annat som inte har med det materiella att göra.

Trolovning, släkt och påvlig dispens

Inläggav Vilja » 1 juli 2010, 20:15

Jag försöker få lite rätsidapå saker och ting...

Vilka regler gällde egentligen på medeltiden med giftermål? Det kanske varierade? Isåfall är jag intresserad av tiden sent 1200-t till tidigt 1300-tal.

Tex så var Magnus Ladulås tvungen att begära påvlig dispens för att han tidigare varit trolovad med en dam som visade var släkt i 4:de led med hans nuvarande fru.

Men vad räknades som släkt? Jag har för mig att jag läst/hört att även "andliga" släktingar och ingifta räknades. Men vad är "andlig" släkt?

Och hur många led var man tvungen att vara åtskilda? Fick man gifta sig med någon som tidigare varit trolovad med sin bror?

Och hur räknar man fram i vilket led någon är släkt? Tex om Sofias farbror är gift med Helvigs faster. I vilket led är Helvig och Sofia släkt? Eller de kanske inte räknades som släkt alls?

Hjälp mig få rätsida på detta!
Vilja
 
Inlägg: 55
Blev medlem: 14 juni 2005, 12:07
Ort: Sweden

Inläggav Anna-Carin » 1 juli 2010, 22:50

Sajten www.domboksforskning.se kan vara en bra början (handlar visserligen mest om tiden från början av 1600-talet och framåt). I avdelningen "Lagar" finns bl.a. en länk till sidor om familjerätt, inklusive [url="http://www.domboksforskning.se/lagar/slaktskapshinder.htm"]släktskapshinder[/url], och externa länkar till gamla lagtexter.

[url="http://runeberg.org/nfba/0548.html"]Nordisk familjebok[/url] (tryckt 1904): <b>Andlig släktskap</b> finnes enligt katolska kyrkans lära dels emellan dopbarn å ena sidan och den dopförrättande samt faddrarna å den andra, dels mellan dopbarnens föräldrar å ena sidan och den dopförrättande samt faddrarna å den andra. Denna släktskap utgör enligt den kanoniska rätten hinder för äktenskap och kan upphäfvas endast genom medgifvande af kyrkans högsta myndighet.

Ett exempel på andligt släktskap finns i Wikipedias text om [url="http://sv.wikipedia.org/wiki/Torgils_Knutsson"]Torgils Knutsson[/url] (hans dotter Kristinas nyingångna äktenskap upplöstes 1305 pga att hennes far hade burit hennes man till dopet, så de var "dopsyskon").

Diskussionen [url="http://aforum.genealogi.se/discus/messages/576/71882.html?1179538600"]Förbjudna led[/url] på Anbytarforum berör också en del av det du undrar över.
Anna-Carin
 
Inlägg: 102
Blev medlem: 29 maj 2005, 22:43
Ort: Sweden


Återgå till KulturerVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron