Strumpor...

Detta forum är för diskussioner kring återskapande av historiska kläder och textila hantverk.

Inläggav Vix Hq » 5 juli 2005, 09:52

Åter till strumpebanden ett litet tag...

Är det någon mer än jag som får problem med uppsvullnade vader när de har knähöga strumpor med strumpeband på sig? Mina flätade strumpeband är väldigt elastiska, jag knöt så löst jag bara kunde utan att strumporna trillade ned, men fick ändå elefantfötter och blev tvungen att skippa mina sköna, goa strumpor efter två dagar... Jag misstänker att jag kommer att bli tvungen att skaffa mig mer manliga hosor att fästa i bälte istället om det inte finns någon lösning på det här.

/Klumpfots-Vix.
Vix Hq
 
Inlägg: 1244
Blev medlem: 16 september 2002, 22:54
Ort: Sweden

Inläggav eskimonika » 19 juli 2005, 20:45

Randiga sydda strumpor: det finns väl randiga ylletyger? När man då får en bit över efter att ha sytt något annat plagg, svänger man ihop ett par extra piffiga strumpor!
Uppsvullnade vader: nej, men det är hemskt obekvämt och börjar krypa i benen. Andra jag pratat med verkar inte alls ha problem med det här. Har jag ovanligt klena ådror eller ligger de ovanligt långt ut eller något?
eskimonika
 
Inlägg: 114
Blev medlem: 1 oktober 2004, 08:52
Ort: Sweden

Inläggav ragnhild dalheim » 20 juli 2005, 00:15

Problemet der er jo et faktum at man stort sett syr strømper på stoffets diagonal for å få elastisitet i dem, da vil jo stripene komme på skrå, og ikke pent på tvers som de gjør i mac-bibelen...
ragnhild dalheim
 
Inlägg: 121
Blev medlem: 25 juli 2003, 00:08
Ort: Norway

Inläggav Eva Andersson » 20 juli 2005, 08:53

I [url="http://collecties.meermanno.nl/handschriften/showmanu?id=1181"]the Fecamp psalter[/url] (som tyvärr verkar vara nere just nu) finns det en månadsbild där man ser strumpor som är randiga på diagonalen. Alltså strumpor sm är tillklippta på skrå i ett randigt tyg. I någon 1400-talshandskrift från Burgund vars namn jag just nu inte kommer på ser man också diagonalrutiga hosor, vilket naturligtvis gör att det ser ut som om karlarna har nätstrumpor på sig.

Eva
Eva Andersson
 
Inlägg: 1251
Blev medlem: 17 december 2002, 23:48
Ort: Sweden

Inläggav Pernilla Leijonhufvud » 21 juli 2005, 14:19

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Vix Hq</i>

Åter till strumpebanden ett litet tag...

Är det någon mer än jag som får problem med uppsvullnade vader när de har knähöga strumpor med strumpeband på sig? Mina flätade strumpeband är väldigt elastiska, jag knöt så löst jag bara kunde utan att strumporna trillade ned, men fick ändå elefantfötter och blev tvungen att skippa mina sköna, goa strumpor efter två dagar... Jag misstänker att jag kommer att bli tvungen att skaffa mig mer manliga hosor att fästa i bälte istället om det inte finns någon lösning på det här.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Det här är också en vanesak!
Visst kan ens egen cirkulation spela in, men jag har väldigt dålig cirkulation, och jag använder flätade strumpeband till vardags när det är svalt väder (annars kasar alla knästrumpor ner; jag går väl konstigt eller nåt [:)] ).

För några år sedan gick jag alltid med en korg på ena armen istället för ryggsäck, och tänkte inte så mycket på det, men nu när jag använder ryggsäck istället får jag rätt ont i underarmen när jag ska bära en tung korg på den, blodet snörs av, det blir djupa märken osv -- något som jag inte led av när jag gjorde det varje dag. Kroppen vänjer sig och anpassar så småningom sin cirkulation på de ställen som är utsatta.
Pernilla Leijonhufvud
 
Inlägg: 271
Blev medlem: 10 augusti 2003, 16:57
Ort: Sweden

Inläggav Ingiz » 6 september 2005, 06:43

På tal om att göra randiga sockar så hittade jag ett trevligt ylltyg hos Saxylle i Kilsund, 100% ull och randigt på diagonalen. Så beroende på vilken skrådd man lägegr mönstret kan man få långrandiga eller tvärandiga sockar.

Ville bara tipsa er som ville ha randiga sockar. Färgen kanske inte är det roligaste beigebrun och svart. Men det är ju värt ett försök.

/Ingiz
Ingiz
 
Inlägg: 147
Blev medlem: 18 september 2003, 07:21
Ort: Sweden

Föregående

Återgå till Kläder och textila hantverkVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron