Visbyharnesk

Detta forum är till för diskussioner kring rustningar och andra skyddsvapen, t ex sköldar.

Re: Visbyharnesk

Inläggav Martina » 26 november 2013, 19:00

Kromgarvat läder är i grund och botten alltid grått, men efter färgning och behandling kan det vara förvillande likt vegetabilgarvat. Har man tur är skinnet inte helt genomfärgat, då kan man se efter om snittytan är grå i en kall färgton. Man kan också testa att blöta lädret, vegetabilgarvat läder är lätt att forma och prägla i, det blir hårt och känns torrt efter en genomblötning. Kromgarvat läder är tvättbart och återgår direkt till sin ursprungliga form hur mycket man än försöker forma det (inget kul att försöka prägla kromgarvat, alltså!)
Lukten är också annorlunda, men risken är ju att den svarta färgen gör att också ett vegetabilgarvat skinn luktar kemiskt.
Men framförallt är det på slitningen man ser skillnaden. Som jag skrev ovan så beter sig inte kromgarvat läder som vegetabilgarvat. Slitningarna ser annorlunda ut, ofta mer krackelerat och med sprickor. Har man otur kan en kromgarvad plata eller sko efter ett tags användning vara helt grå där lädret slitits. (Tänk hur moderna, svarta kängor brukar se ut framförallt på tån!) Kromgarvat får inte samma färgskiftningar som vetegabilgarvat skinn (även infärgat) och ytan ser oftast onaturligt blank ut.
Det mesta jag radat upp är ju egentligen kvalitetsmässiga fördelar för kromgarvning, ett tvättbart, jämnt infärgat, blankt skinn som inte får märken och tappar formen vid väta. Men också det som gör att man lätt ser skillnaden.

Jag hoppas det finns någon annan som kan fylla här, jag kommer t.ex. inte ihåg vilken färg det var lågan skulle ha när man bränntestar. Dessutom äter jag just nu alldeles för starka värktabletter för att man inte skall ta allt jag svamlar om med en stor nypa salt!
Martina
 
Inlägg: 1334
Blev medlem: 16 december 2002, 17:57

Re: Visbyharnesk

Inläggav Olov » 26 november 2013, 22:13

Du sammanfattade det väl, Martina. (:
Gråfärgen är det jag tittar efter först när jag är osäker på vad det är för läder jag håller i. Bränntest har jag aldrig gjort själv och vet inte vilkn färg man ska titta efter, men jag skulle undvika det av hälsoskäl (jag inbillar mig att det är ganska onyttigt att elda krom). Kör vattentestet istället.
Om du kommer köra med brynja över gamben och under platan kommer gamben bli fullständigt genomskitig av den och risken att platan rostar 'sönder' är nog ganska liten. Då ska du nog oroa dig mer för nitar som kryper ur.
Olov
 
Inlägg: 345
Blev medlem: 20 juli 2004, 19:16
Ort:

Re: Visbyharnesk

Inläggav Lillith » 27 november 2013, 03:43

Krom brinner grönt, har jag för mig, men det är väldigt svårt att se så det är ingen idiotsäker metod.

Jag brukar titta på snittyrorna i första hand, dra i/känna på lädret i andra hand och köra vattentestet i tredje hand.

Det kan vara bra att veta att även kromkarvat läder kan bli styvt av vatten, men det blir det på ett lite annat sätt än det vegetabilgarvade. Kromgarvat suger oftast åt sig vattnet långsammare än det vegetabilgarvade också.
Just i mitt fall så kan jag bedöma det lite efter skicket på mina händer när jag hantert skinnet också eftersom jag är kromallergiker, så av förklarliga skäl undviker jag kromgarvat i vilket fall som helst.
Lillith
 
Inlägg: 194
Blev medlem: 8 april 2006, 10:08
Ort: Sweden

Föregående

Återgå till RustningarVilka är online

Användare som besöker denna kategori: Majestic-12 [Bot] och 1 gäst

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012
Theme created by StylerBB.net
cron