Historiska Världar

Stridande lågadel, slutet av 1300-talet

Pourpoint och skjorta

Under brynja och harnesk bär mannen en vapentröja, en pourpoint, med en mycket speciell ärmskärning som brukar benämnas "aux grandes assiettes" eller på svenska "tallriksärmar". Pourpoint betyder ungefär "för snörremmarna", vilket syftar på funktionen att hålla rustningens delar på plats. Pourpointens snitt baseras på målning av Ambrogio Lorenzetti samt en bevarad jacka som sägs ha tillhört Charles de Blois.

 

Rekonstruktionen har modifierats i form av att en snörning framtill och på ärmarna ersätter originalens knäppning. Även upphängning av hosor i plagget är en modifikation, främst baserad på bilder från slutet av 1300-talet där man tydligt ser uppfästning av hosor i någon form av jacka.

Plagget är utfört i oblekt linne bolstrat med vadmal och tagel.

Mot kroppen bärs en skjorta sydd i ett enkelt och lite tunnare linne med en v-ringad halsöppning utan snörning. På flera ställen är den lappad och lagad efter långt användande. Skjortans konstruktion är baserad på europeiska bilder från 1300 - 1400 talen och påminner i sin tillskärning om en kort, enkel kjortel.

Referens: målning av Ambrogio Lorenzetti

 

Mönster - skjorta (PDF)

Mönster - pourpoint (PDF)